Το θέατρο μας ενώνει

Το Θέατρο μας Ενώνει

Εργαστήριο Θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες και δυνατότητες

Εισηγήτρια: Χαρά Γαλενιανού, φιλόλογος , ειδική παιδαγωγός.

Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί έναν ενεργητικό και βιωματικό τρόπο μάθησης και ανακάλυψης του περιβάλλοντος, του εαυτού και των άλλων. Ειδικότερα, το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαίδευση των παιδιών και νέων με ειδικές ανάγκες και δυνατότητες, λόγω της ποικιλίας και της παραστατικότητας των μέσων που διαθέτει, καθώς και της πολυαισθητηριακής προσέγγισης των θεμάτων, συμβάλλει στη γνωστική-γλωσσική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να εκφραστούν δημιουργικά και να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας, μέσα σε συνθήκες χαράς και διασκέδασης.

            Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από μία σειρά θεατρικών παιχνιδιών (επικοινωνίας και συνεργασίας, αυτοεκτίμησης, εξοικείωσης με το σώμα και τον λόγο, αυτοσχεδιασμών/ρόλων) και τη δραματοποίηση παραμυθιών ή θεατρικών έργων σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο:

  • Να μάθουν παίζοντας, πειραματιζόμενοι σε μία ευρεία γκάμα δεξιοτήτων της ζωής
  • Να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του σώματος και του λόγου, ως μέσων επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων
  • Να καλλιεργήσουν τη φαντασία και να αναπτύξουν την επινοητικότητά τους, μαθαίνοντας να αυτενεργούν και να οδηγούνται σε προσωπικές «λύσεις»
  • Να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης
  • Να μειώσουν τις αναστολές τους και να αντεπεξέρχονται σε νέες προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα
  • Διάρκεια εβδομαδιαίου εργαστηρίου  μιάμιση ώρα