Τεχνικές μυθοπλασίας για μικρά παιδιά

Εισηγήτρια: Χαρά Κατσαρή, συγγραφέας εκπαιδευτικός.                                  
Υπάρχει μια τάση να πιστεύουμε ότι οι τεχνικές μυθοπλασίας είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε  τάξεις προσχολικής ή  πρώτης σχολικής ηλικίας καθώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με τη γραφή. Η αλήθεια όμως είναι ότι η μυθοπλασία και η βιβλιοπαραγωγή μπορούν να γίνουν εξαιρετικά εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών αυτής της βαθμίδας και να τροφοδοτήσουν με ενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα τη σχολική ζωή.
Εντάσσοντας ένα πρόγραμμα μυθοπλασίας στις καθημερινές μας εκπαιδευτικές πρακτικές, θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δεξιότητες των παιδιών μας με πιο ταχύ ρυθμό, να προσθέσουμε το στοιχείο της χαράς στην εκπαιδευτική διαδικασία, να οξύνουμε τη φαντασία τους και να ενθαρρύνουμε την έκφρασή της. Τα οφέλη από καθαρά διδακτική σκοπιά έχουν φυσικά να κάνουν με τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, τη σύνδεση της πηγαίας δημιουργίας με οργανωμένες δραστηριότητες εγγραμματισμού, την αντιμετώπιση ποικίλων καταστάσεων προβληματισμού αλλά και την δυνατότητα άμεσης εφαρμογής των γνώσεων και των εμπειριών που τους προσφέρει το σχολείο γενικότερα.
Ένα πρόγραμμα που ζητάει από το παιδί να γίνει ένας ικανός μυθοπλάστης και του δίνει τα μέσα να ταξιδεύει με άνεση ως τη χώρα του φανταστικού και πάλι πίσω, δεν μπορεί παρά να εμπνεύσει θετικά συναισθήματα στους μαθητές μας, να ενδυναμώσει τη δυναμική της ομάδας μας, να προωθήσει την πρωτοβουλία, την έκφραση, ατομική και ομαδική, την χαρά που γεννιέται μέσα από την κοινή δράση. Μια αφήγηση, μια εξιστόρηση, μια ανταλλαγή προβληματισμών, ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα ίδια τα παιδία, είναι δραστηριότητες που μπορούν να ενδυναμώσουν την καλλιτεχνική έκφραση και να γεμίσουν ικανοποίηση όλους τους συμμετέχοντες μικρούς δημιουργούς.
Συγκεντρώσαμε πολλές τέτοιες τεχνικές, τις εφαρμόσαμε μέσα στην τάξη και αναπτύξαμε κάποιες νέες. Κατόπιν συγκρίναμε και εκτιμήσαμε τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών ώστε να συγκροτήσουμε αυτό το νέο εκπαιδευτικό εργαλείο, που μπορεί να μην κάνει τα παιδιά μας μικρούς συγγραφείς, θα τα κάνει όμως στα σίγουρα να αγαπήσουν  την ελεύθερη έκφραση του λόγου και της φαντασίας μέσα από τη μυθοπλασία.

φιλική συμμετοχή 80 ευρώ.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής
 

Μάθετε για όλα τα σεμινάρια μας εδώ!!

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας

captcha