Συγκριτική μελέτη, ανάλυση και ερμηνεία των λαϊκών παραμυθιών

Εισηγήτρια: Άννα  Αλιφραγκή, εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια

Πρόκειται για ένα σεμινάριο στο οποίο θα μελετήσουμε λαϊκά παραμύθια ως προς τη δομή τους, την παρουσία των θεμάτων τους σε πολλούς διαφορετικούς τόπους και χρόνους, τη συγκριτική μελέτη τους, την ανάλυση και την πολυεπίπεδη ερμηνεία τους.
Από την εποχή που ο άνθρωπος άρθρωσε λόγο αφηγείται ιστορίες που διδάσκουν, ψυχαγωγούν, θεραπεύουν και μυούν εκείνους που τις ακούν, μεταδίδοντας γνώση και εμπειρία από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μια γενιά στην άλλη. Έτσι δημιουργήθηκαν οι μύθοι, οι θρύλοι και τα παραμύθια.

Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε στα λεγόμενα «μαγικά παραμύθια» που αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία λαϊκών αφηγημάτων. Θα ασχοληθούμε με παραμυθιακά θέματα κοινά σε διαφορετικούς πολιτισμούς, θα αναλύσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά τους, θα συζητήσουμε τις ερμηνείες τους, με βάση τα αρχέτυπα και τα σύμβολα που περιέχουν, και θα μελετήσουμε τις παραλλαγές τους ως προς τις ομοιότητες και διαφορές του περιεχομένου τους.

Έναρξη νέου κύκλου σεμιναρίων στις 12 Οκτωβρίου 2016

φιλική συμμετοχή για τις  δώδεκα δίωρες συναντήσεις ανά ενότητα 90 ευρώ.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής

 

Άννα Αλιφραγκή

Η Άννα Αλιφραγκή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συνθετική Θεραπευτική Συμβουλευτική στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών London School of Counselling & Psychotherapy.

Με το λαϊκό παραμύθι ασχολείται από το 2002, όταν παρακολούθησε το ετήσιο σεμινάριο του Στέλιου Πελασγού «Η Τέχνη του Παραμυθά και του Σύγχρονου Ιστορητή». Από τότε ασχολείται με την παγκόσμια παραμυθολογία μελετώντας και συγκρίνοντας το περιεχόμενο λαϊκών παραμυθιών, μύθων και ιστοριών σοφίας από όλο τον κόσμο. Από το 2004 έως σήμερα οργανώνει σεμινάρια σχετικά με την ψυχοπαιδαγωγική αξία του λαϊκού παραμυθιού καθώς και εργαστήρια δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, με βάση τα παραμύθια.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας

captcha