Όταν οι εικόνες μιλούν

Υπεύθυνη : Βασιλική Κατέρη,συγγραφέας,εμψυχώτρια

«Μια φορά κι ένα καιρό, σ’ένα χωριατόσπιτο, απλό και φτωχικό, ζούσε η Αγνή. Μοναχοκόρη, ανάμεσα σε πέντε αδέρφια που την αγαπούσαν και την προστάτευαν. Από ένστικτο, από καθήκον, από φόβο; Ποιος ξέρει; Πάντως, δεν σταματούσαν ούτε στιγμή να την φροντίζουν. Και οι ίδιοι απολάμβαναν τις δικές της φροντίδες και περιποιήσεις που, ως κορίτσι, όφειλε να τους προσφέρει.

Για την Αγνή το πλυσταριό ήταν τόπος ιερός. Ήταν ο δικός της χώρος. Εκεί φυλούσε τις σκέψεις της, τα όνειρα της. Εκεί φυλούσε το μεγάλο της μυστικό. Αυτό που έκανε την καρδιά της να χτυπά σαν τρελή κάθε φορά που άνοιγε το παραθύρι του…»

Αλήθεια, ποια ιστορία μπορεί να μας διηγηθεί ένας πίνακας ζωγραφικής;

Ελάτε! Ελάτε, να τον δούμε από κοντά και να «συνομιλήσουμε» μαζί του, να παρατηρήσουμε τα χρώματα, το φως και τις σκιές του.

Ελάτε να «συναντήσουμε» μέσα του τον ζωγράφο και την εποχή του, να προσέξουμε τα αντικείμενα τις γραμμές του και κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Ελάτε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του, ν’ακούσουμε τη φωνή του, να εμπνευστούμε.

Ελάτε να φανταστούμε το πιο όμορφο παραμύθι!

"Το φίλημα", Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904), πίνακας πριν το 1878

 

 

 

Να τα πούμε;
Χριστός γεννάται δοξάσατε!

Στα «κάλαντα», τον διάσημο πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα, που ζωγράφισε πριν πολλά πολλά χρόνια, βλέπουμε τα παιδιά να χτυπούν την πόρτα του άρχοντα για να τα "ψάλλουν".
Ελάτε να παρατηρήσουμε βαθύτερα στον πίνακα, να αποκαλύψουμε τα μυστικά του, ν’ ακολουθήσουμε το ταξίδι αυτού του εθίμου στο χρόνο και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα κάλαντα!

Βασιλική Κατέρη – συγγραφέας

Ράλλια Ντέλιου – Δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σχολεία

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας

captcha