Κι αν σου μιλώ με παραμύθια

Νίκη Κάπαρη, αφηγήτρια, εκπαιδευτικός.
Ένας κύκλος σεμιναριακών συναντήσεων που απευθύνεται σε όσους αγαπούν το παραμύθι.
Γιατί λέμε παραμύθια;πώς φτιάχνω μια ιστορία; από πού θα εμπνευστώ;θα την αφηγηθώ ή θα την διαβάσω; πώς θα χρησιμοποιήσω το σώμα μου,τη φωνή, το πρόσωπό μου όταν αφηγούμαι;
Μέσα από μια βιωματική προσέγγιση στην τέχνη της αφήγησης καί της μυθοπλασίας ,θα φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες,αξιοποιώντας ερεθίσματα από τίς εμπειίιες μας,από το περιβάλλοντα χώρο,θα κουβεντιάσουμε για τη δομή των μαγικών παραμυθιών,θα γνωρίσουμε απλές τεχνικές αφήγησης και ακολουθώντας την κόκκινη κλωστή στα μονοπάτια που θα ξετυλίγεται θα περάσουμε καλά  και όλοι μαζί ...καλύτερα!

Οι συναντήσεις θα γίνονται απογεύματα (6 :00 μ.μ με 9:00 μ.μ)  και θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015

φιλική συμμετοχή για τις πέντε τρίωρες συναντήσεις 140 ευρώ.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής

 

Νίκη Κάπαρη

Η Νίκη Κάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1965. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Π. Τ. του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα έκανε σπουδές στο κλασσικό τραγούδι και παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού.

Από το 1988 εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία της Γενικής αλλά και της Ειδικής Αγωγής.

Από το 2000 συλλέγει,μελετάει και αφηγείται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, μουσεία και χώρους τέχνης. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού.

Το 2000 δημιούργησε μαζί με το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα την ομάδα αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών και μύθων «Παραμυθοσέντουκο».Από το 2002 ως το 2012 έδιναν σε τακτική βάση παραστάσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.

Απʼ το 2005 ως σήμερα συνεργάζεται με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας το πρόγραμμα «Το παραμύθι της Κυριακής». Στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη σχεδίασε και παρουσίασε το πρόγραμμα «Τα παραμύθια του κόσμου» βασισμένο στα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Για το 2009, με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, αφηγήθηκε ιστορίες στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου όπου έχει τακτική συνεργασία ως σήμερα.

Συνεργάζεται με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στα εκπαιδευτικά του προγράμματα τα τελευταία 10 χρόνια.

Έχει κάνει την απόδοση σε τρία λαϊκά παραμύθια τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Στεφανίδη το 2008 («Το μαντίλι της νεράιδας» με CD, «Οι δώδεκα μήνες», «Η πεντάμορφη και ο κύκνος»).

Το 2013 πήρε μέρος ως εισηγήτρια στο διεθνές συνέδριο «οι αδελφοί Γκριμμ και το λαϊκό παραμύθι» που οργάνωσαν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Λαογραφίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Αφηγείται συνεχώς παραμύθια και μύθους σε περιοδείες,σε  όλη την Ελλάδα, σε μουσεία,σε σχολεία,βιβλιοθήκες,χώρους τέχνης και φεστιβάλ.

 

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας

captcha