Η Δύναμη της Ζωής!

Εισηγήτρια: Χαρά  Γαλενιανού, φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός.

Ένα μάθημα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και νέους με ελαφρά και μέτρια νοητική υστέρηση, με θέμα την έκφραση των συναισθημάτων μέσω του σώματος και του λόγου. Σκοπός του μαθήματος είναι οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του σώματος ως μέσου επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας και να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν το διαφορετικό τρόπο έκφρασης των άλλων. , το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαίδευση των παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση, λόγω της ποικιλίας και της παραστατικότητας των μέσων που διαθέτει, καθώς και της πολυαισθητηριακής προσέγγισης των θεμάτων, συμβάλλει στη γνωστική-γλωσσική, κιναισθητική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να εκφραστούν δημιουργικά και να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας ή της απόρριψης, μέσα σε συνθήκες χαράς και διασκέδασης.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από μία σειρά θεατρικών παιχνιδιών (επικοινωνίας και συνεργασίας, εξοικείωσης με το σώμα και το λόγο, αυτοσχεδιασμών/ρόλων) και τη δραματοποίηση παραμυθιών ή θεατρικών έργων:

  •     Να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του σώματος και του λόγου, ως μέσων επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων
  •     Να αποκτήσουν γνώσεις, μέσα από την αισθητική εμπειρία
  •     Να καλλιεργήσουν τη φαντασία και να αναπτύξουν την επινοητικότητά τους, μαθαίνοντας να αυτενεργούν και να οδηγούνται σε προσωπικές «λύσεις»
  •    Να εμπλακούν σε αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας

Να μειώσουν τις αναστολές τους και να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθησή τους!

Διάρκεια εβδομαδιαίου εργαστηρίου: 2 ώρες
 
Χαρά Γαλενιανού
 
Σπούδασε φιλολογία και ειδική αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Έχει δουλέψει στο θέατρο ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, ενώ συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε σεμινάρια του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος-ΔΕΣΜΟΙ. Έχει κάνει θέατρο με παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Very Special Arts Hellas) και το Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση «Η Θεοτόκος».  Συμμετείχε στο φεστιβάλ του Κινητήρα Στούντιο «In Progress-Feedback Festival: Παιδί-Ισότιμος πολίτης», με το σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού «Εξερευνώντας τα συναισθήματα», για παιδιά και εφήβους με και χωρίς νοητική υστέρηση.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας

captcha