Η Ακαδημία παραμυθού Μύθαρος φιλοξενείται στο Συστημικό ινστιτούτο της Κύπρου

Η Ακαδημια παραμυθιου Μυθαρος  φιλοξενείται στο Συστημικό ινστιτούτο της Κύπρου.

Παραμύθια που διδάσκουν και θεραπεύουν

Εισηγήτρια: Άννα Αλιφραγκή

Παραμύθι είναι μια φανταστική ιστορία που δίνει παρηγοριά, ανακούφιση και ενθάρρυνση. Από την εποχή που ο άνθρωπος άρθρωσε λόγο έχει την ανάγκη να πλάθει ιστορίες που ερμηνεύουν τον εσωτερικό και εξωτερικό του κόσμο. Ένα είδος τέτοιων αφηγημάτων είναι το Λαϊκό Παραμύθι που ανιστορεί  τα πάθη του ήρωα με την ιδιαίτερη χάρη που χαρακτηρίζει τη λαϊκή λογοτεχνία. 

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν εκείνες τις πτυχές του Λαϊκού Παραμυθιού που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν το παραμύθι στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στην ψυχοθεραπεία.

Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι:

  •  Πώς και γιατί πλάστηκαν τα παραμύθια
  •  Η δομή και τα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά του παραμυθιού
  •  Η ψυχοπαιδαγωγική αξία του παραμυθιού. Το παραμύθι ως εργαλείο στην εκπαίδευση και την ψυχοθεραπεία.
  •  Αρχέτυπα και Σύμβολα
  •  Τεχνικές αφήγησης
  •  Τεχνικές μυθοπλασίας
  •  Δημιουργικές δραστηριότητες με έναυσμα το παραμύθι. 

Το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου είναι βιωματικό. Κατά τη διάρκειά του ίσως κάποιοι από τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν άγνωστες πλευρές του εαυτού τους. Κανείς όμως δε θα υποχρεωθεί να κάνει ή να αποκαλύψει κάτι εάν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια για να κινείστε ελεύθερα στο χώρο.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εικονογράφους και σε σπουδαστές των παραπάνω κλάδων. 

Διάρκεια 22 ώρες κατανεμημένες σε δύο Σαββατοκύριακα.

Η Άννα Αλιφραγκή σπούδασε Ελληνική και Γαλλική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συμβουλευτική Ψυχολογία στο London School of Counselling and Psychotherapy και αφήγηση παραμυθιού με το Στέλιο Πελασγό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχοδράματος με τον Eberhard Scheiffele, δραματοθεραπείας με τη Dr Sue Jennings και τον Mooly Lahad, και παιγνιοθεραπείας με την Dr Ann Cattanach. Εργάζεται ιδιωτικά ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και επιμορφώτρια ενηλίκων.