Βιωματικό σεμινάριο γραφής της κίνησης

Εισηγήτρια:Ασπασία Δανιά,καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής,διδακτική χορού

Βιωματικό σεμινάριο γραφής της κίνησης με σημειογραφία LABANOTATIONΗ σημειογραφία Labanotation είναι ένα είδος κωδικοποιημένης γραφής που χρησιμοποιεί σύμβολα πάνω σε ένα τρίγραμμο (σαν το πεντάγραμμο της μουσικής) για να αποτυπώσει τις κινήσεις που κάνει το σώμα στο χώρο και το χρόνο. Διαβάζοντας την κωδικοποιημένη περιγραφή της κίνησης, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί την εικόνα της, να τη συγκρίνει με άλλες, να την ερμηνεύσει και να την αναπαράγει με απόλυτη ακρίβεια.

Σε αντίθεση με συμβατικούς τρόπους καταγραφής της κίνησης (π.χ. βιντεοσκόπηση, λεκτική περιγραφή, αυτοσχέδια σκίτσα), η σημειογραφία Labanotation αποτυπώνει στο χαρτί με τρισδιάστατη λεπτομέρεια την κίνηση, διευκολύνοντας πολύ τη μνήμη και την κριτική ικανότητα του αναγνώστη.

Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από τον Rudolf Laban και από τότε χρησιμοποιείται ως εργαλείο σε κλάδους όπως ο χορός, η κλινική ιατρική, η τεχνολογία animation, η ανθρωπολογία, η φυσικοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία, ο αθλητισμός.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία που χρησιμοποιεί την κίνηση ως μέσο έκφρασης, και εργαλείο μελέτης, διδασκαλίας και έρευνας. 

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις.

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στις αρχές της σημειογραφίας Labanotation ώστε να αποκτήσουν το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο.

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες γραφής, κίνησης και ρυθμού μέσα από τις οποίες οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες ανάγνωσης και σύνθεσης σημειογραφίας Labanotation.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα απόγευμα  (6 :00 μ.μ - 8:00 μ.μ), στις  2 ,9, 16 και  23  Μαρτίου 2015.

φιλική συμμετοχή: 60 ευρώ

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής